Cortisol is net zoals mannen, je kunt niet met ze maar ook niet zonder ze. Dit hormoon speelt namelijk een belangrijke rol bij het herstel van blessures en schiet te hulp als je te weinig gegeten hebt. Toch is cortisol vaak in het nieuws als iets slechts. En dat is jammer, het is namelijk een zeer nuttig hormoon als het in balans is.
Vaak zie je bij mensen die een te hoge of lage cortisol productie hebben de volgende symptomen. Moeite met opstaan in de ochtend. Veel vetopslag rondom de buik en dan vooral aan de voorkant. Wakker worden in de nacht, een opgejaagd gevoel door de dag heen.
Heb je last van 1 of meerdere symptomen, dan kan het zijn dat cortisol te veel of te weinig wordt aangemaakt. In de blog leg ik uit hoe deze disbalans ontstaat en hoe je hem kunt oplossen.
De 4 cortisol curves
Cortisol zorgt ervoor dat je wakker wordt en bouwt in de ochtend op tot ongeveer 10 to 20 micrograms per deciliter (mcg/dL). Gedurende de dag neemt deze waarde weer af tot ongeveer 1/8 ervan over is, want anders kun je niet meer in slaap vallen.
1. Normale curve
2. Positieve stress
Soms is de dag gewoonweg te kort om alles te doen wat je wilt. Hierdoor gaat je lichaam steeds weer wat extra cortisol aanmaken. Dat kan je lichaam een aantal keren opvangen. Maar na een tijdje gaat je klachten krijgen in de vorm van:
– slechter herstellen
– slechter in slaap kunnen komen
– slechter opname van voeding –> prikkelbare darm
– meer opslag van buikvet.
3. Negatieve stress
Als je voor langere tijd niet goed slaapt en nog steeds dezelfde werkdruk hebt gaat je lichaam steeds meer cortisol produceren om de dag door te komen. Je ervaart de hele dag een opgejaagd gevoel en kan moeilijk rust vinden.
4. Uitgeput systeem
De laatste fase de totale uitputting aka burn-out is alles te veel. Je wordt moeilijk wakker, last van insomnia, je darmen zijn volledig over de zeik, energielevel superlaag, en zelfs boodschappen doen kost te veel energie.
Hoe los je het cortisol probleem op?
Afhankelijk van hoe erg je je bijnieren hebt uitgeput is het verstandig om dit van verschillende vlakken aan te vliegen.
Training:
Zware krachttraining van 2-5 reps zorgen ervoor dat je sterker wordt, zo gaat je belastbaarheid omhoog en hoeft je cortisol niet extra in te springen.
Ook spelletjes spelen zorgt ervoor dat je lichaam, meer ontspant, extra serotonine aanmaakt en misschien wel het allerbelangrijkste dat je lichaam weer gaat voelen dat het veilig is door de bodyawareness te verbeteren.
Voeding:
– Geen cafeine , geen alcohol, geen bewerkt voedsel wat dit put je bijnieren nog meer uit. en geen koolhydraten in de ochtend. Dit zorgt ervoor dat je cortisol verlaagt en je dus nog moeilijke wakker wordt.
Suppletie:
Er zijn best veel supplementen die werken, maar maak bij Trude onze orthomolicular therapeut een afspraak of bij Tim, eigenaar van een supplementen winkel. Zij hebben meer inzicht wat voor jou nodig is.
Hieronder vind je een lijst die voor jou werkt.
Pantothenic acid
Ginseng
Ashwanganda
Rhodiola
Phosphatidylserine
Ginko biloba
Cordyceps sinensis
L-theanine
Saffraan
Kurkuma
Lion’s Mace
Extra tips:
Verbeter je slaap
Magnesium bad
Neus ademhaling in je slaap
kou training