Wim Hof heeft de afgelopen jaren ijsbaden en koud douchen flink gepromoot en steeds meer mensen gaan het doen om dat het gigantische voordelen heeft. In deze blog lees je alle voordelen van de kou.

1. Makkelijkste manier van vetverbranding

Kou water zorgt er voor dat je lichaam gaat rillen om warm te blijven, hierdoor gaat je interne verwarming aan. Dit kost kcal en gemiddeld verbrand je tussen de 500 en 1000 kcal per uur met alleen in een ijsbad zitten. Makkelijker ga je niet vet verbranden.

2. Stress fighter

De kou zorgt er ook voor dat je positiever in het leven staat. Doordat je je lichaam steeds bloot stelt aan een flinke stressprikkel (koud water) wordt stress in het dagelijks leven als veel minder erg ervaren. Stress is in de basis niet slecht, het is meer de stress mindset die bij veel mensen niet goed is.

3. Immuunsysteem booster

Uit een onderzoek van 2015 bleek dat mensen die koud douchen (langer dan 30 sec) 29% minder ziek zijn dan mensen die warm douchen. De shock van koud water start namelijk een aantal processen in het lichaam. zoals leukocytes, granulocytes, IL-6 en Natural Killer cells. link naar het onderzoek. Ook gaan je ontstekingswaarden omlaag.

4. Goed voor je hart en bloeddruk

Volgens wim gaat je hartslag en bloeddruk flink omlaag als je elke dag doet koud douchen.

5. Beter met pijn om gaan.

De discomfort die je ervaart door de kou, doet je lichaams pijn tolerantie en analyse systeem in een positieve manier aanpassen. Hierdoor hebben mensen met ontstekingen, pijnklachten, astma, reuma en fybromylagie hier flinke baat bij. link naar onderzoek. 

6. Beter herstellen

Veel topsporters zweren bij ijsbaden na een wedstrijd. Ik zelf vind het fijn om de infra rood sauna en ijsbaden met elkaar af te wisselen. Een wedstrijd is anders dan een training. Neem je na je training een ijsbad heeft dat niet zoveel voordelen en misschien wel eerder nadelen omdat je je testosteron hormonen onderdruk door de cortisol reactie van het ijs. 

Meer weten over ijsbaden en koud douchen? Bezoek dan vooral Wim zijn website want daar staat heel veel gratis kennis en tools om je goed te begeleiden naar je eerste ijsbad.