1 op de 7 werkende nederlanders heeft een burn-out en die ligt er 1,5 jaar uit. Het rare is dat als iemand de diagnose burnout krijgt dat die persoon dan op eens helemaal niks meer kan. Net zoals in het ziekenhuis. Zodra iemand met een gebroken pols binnenkomt gelopen verwacht hij/zij om in een rolstoel te worden rondgereden. Je hebt een burnout maar je bent niet opeens 45 ouder geworden en leeft in een bejaarde tehuis. In deze blog leg ik je uit, hoe je sneller van je burn-out af kan komen want 1,5 jaar naar geraniums staren is ook zonde van jouw kostbare tijd.

Stap 1. Praat niet met andere mensen die een burn-out hebben gehad

Een veel gemaakte fout is dat je met je buurvrouw gaat praten die 3 jaar in een burn-out heeft gezeten en nog steeds last heeft van hoofdpijn en maar halve dagen werkt. Een burn-out is heel persoonlijk en is een verzamelnaam.  Waarom jij geen energie meer hebt en hoe je deze weer terug kan krijgen is per persoon anders. Daarom is het goed om met een professionele burn-out coach te praten die gaat kijken waar jouw energie naar toe gaat en wat jou stress oplevert.

Stap 2: verbeter je slaap en voeding zodat je weer meer energie krijgt.

Jezelf kunnen opladen en barsten van de energie heeft te maken met hoe goed je eet en hoe je slaap is. Beter slapen doe je niet door meer te slapen maar juist vroeg op te staan. In de vroege ochtend zon vult je lichaam zich via je ogen met melatonine dat je in de avond kan gebruiken om in slaap te komen en de hele nacht door te slapen. Voeding is veiligheid daarom is het belangrijk om de juiste voedingsmiddelen binnen te krijgen op de juiste momenten. Veel koolhydraten terwijl je niet actief bent kan je onrustig maken omdat je tegen je lichaam zegt ga bewegen terwijl je hoofd bezig is met nadenken. Het afstemmen van je voeding op je activiteit geeft meer body mind connectie waardoor je minder stress ervaart en meer energie krijgt. 

Stap 3: Slik extra supplementen om sneller van je burn-out af te komen

Je lichaam heeft zeker al een paar signalen gegeven voor dat je in een burn-out kwam. Alleen deze heb je genegeerd. Deze signalen zijn waarschuwingen geweest om beter op je lichaam te letten. Last van kortademigheid, diarree of constipatie, uitslag op je huid. Zijn allemaal signalen dat je darmen uit balans zijn. Maar zijn je darmen uit balans doordat je maagzuur kwaliteit niet goed is, of omdat je slecht eet of heb je een disbalans tussen je schimmels, bacteriën en virussen in je darmen. Door dit uit te testen en de juiste supplementen te nemen kun je binnen no-time je lichaam van binnenuit opruimen zodat er energie komt om op te boksen tegen je burn-out. 

Stap 4: Ga op de juiste manier trainen

Soms kan sporten overweldigend zijn als je veel stress hebt. Waar haal ik de tijd vandaan, want ik moet nog zoveel. Juist investeren in je lichaam op een manier die voor jou werkt is belangrijk. Zo wordt je sterker en kun je beter met stress omgaan. Door te kiezen voor spelletjes spelen in combinatie met zware gewichten tillen (max 5 herhalingen) zorg je ervoor dat je lichaam de stress aan kan.  

Stap 5: Wees lief voor jezelf

Sommige dagen zijn niet zoals andere dagen. Daarom is het goed om doelstellingen te stellen die proces georiënteerd zijn ipv product georiënteerd. Nu zul je je afvragen wat is een proces georiënteerde doelstelling? Hieronder staan een paar voorbeelden. 

Product georiënteerde doelstellingen zijn: Ik moet deze deadline halen (no matter what). Ik moet deze maand 10.000 euro omzetten. Ik wil 10 km rennen in 60 minuten. 

Proces georiënteerde doelstellingen zijn: ik wil vandaag tijdens het hardlopen focussen op het voelen van mijn hamstrings. Kan ik tijdens een gesprek voelen wat ik wil zeggen ipv te zeggen wat iemand anders wil horen.

Nu je weet wat het verschil is tussen product en proces georiënteerde doelstelling is dat je bij product georiënteerde doelstelling wint of verliest, terwijl je bij proces georiënteerde doelstelling altijd wint. En dat is heel belangrijk verschil. 

Als je een slechte dag hebt en je wilt 10 km gaan hardlopen in 60 minuten en je haalt het niet, dan heb je gefaald. Als je gaat hardlopen en je legt de focus op het voelen van je hamstrings dan kan dat in 1KM of in 10KM en dan maakt de tijd niet eens uit want je voelt je hamstrings. Dus je wint altijd. 

Het winnen geeft je zelfvertrouwen, en daarom is het belangrijk om doelen te stellen die proces georiënteerd zijn. 

Heb je hulp nodig?

Wij starten binnenkort een Burn-out Traject waar we bovenstaande allemaal toepassen en nog een paar extra’s.