Mijn vriendin Roosmarijn is gestart met sporten 3 weken na haar bevalling, is dat niet te vroeg? Nee, ondanks dat ze ingeknipt is en dus ook hechtingen had, was ze na 3 weken goed gekeurd door haar bekkenfysio. Hoe kan zij zo snel herstellen en bij welke professionals is ze langs geweest?.

Welke factoren bepalen wanneer je weer mag sporten na je bevalling

1. body awareness

Kun je je buikspieren aanspannen terwijl je doorademt? Kun je je bekkenbodem spieren aanspannen als je uitblaast? Een bevalling kun je zien als een soort grote blessure. Je lichaam moet weer opnieuw leren hoe de spieren werken vooral als je een zwaardere bevalling hebt gehad met een knip of een keizersnede. Als je nooit gesport hebt of veel blessures hebt gehad, zal het moeilijker zijn om de spieren aan te spannen. Het is niet onmogelijk maar het kost wat meer energie. Roosmarijn heeft tot vlak voor haar bevalling nog oefeningen voor gedaan (ze is fysiotherapeut) waardoor ze heel snel haar core en bekkenbodem spieren weer goed kon gebruiken zonder haar adem vast te zetten.

2. fit in fit out

Roosmarijn heeft wel geteld 1x gesport toen ze zwanger was. Ze heeft zo weinig gesport omdat ze het hele eerste trimester kotsmisselijk was en daarna niet de energie had om een eigen bedrijf te runnen, een baby te bouwen en ook nog te sporten. Sporten kan goed uitpakken maar ga jezelf niet compleet uitputten omdat iedereen sporten aanraadt tijdens de zwangerschap. Ze heeft hiervoor wel 2x per week crossfit gedaan en 1x per week voetbal. 

Heb je nog nooit gesport en heb je last van onderrug of bekken, ga dan vooral niet opeens actief sporten zonder goede begeleiding van een pre-nataal fitness trainer.

3. voeding

Roosmarijn heeft eigenlijk niet veel aangepast aan haar voeding, ze at al heel gezond met af en toe een lekkere snack tussendoor. Wat ze qua supplementen heeft gedaan is extra visolie van Lamberts. Dit zorgt ervoor dat je beter kan nadenken vooral als je borstvoeding geeft onttrekt je baby veel essentiële vetten van jouw lichaam.

4. slaap

Je slaap is natuurlijk niet optimaal maar dit is niet perse een probleem. Veel trainers zullen zeggen dat je niet herstelt als je niet slaapt en het daarom nog niet handig is om te gaan trainen. Dit is niet helemaal waar. Ten eerste leert je lichaam om gaan met dit slaap tekort en daarnaast is jouw lichaam nog steeds vol met goede hormonen die je helpen om met minder uren slaap, wel veel meer diepe slaap te krijgen dan een niet zwangere. Diepe slaap is belangrijk voor je herstel dus je slaapt wel minder als mama maar je kwaliteit van slaap is veel beter. Meer over slaap in het algemeen lezen doe je hier.

5. stress mindset

Als ik iets af moet hebben, wil ik graag een deadline hebben. Hoe dichter ik bij de deadline kom hoe beter ik me kan focussen. Hoe meer stress, des te beter ik ga functioneren. Andere mensen vinden stress slecht want ze slaan volledig dicht. Stress op zichzelf is niet slecht maar je mindset erover wel. Als mama krijg je vaak onbedoeld advies om het rustig aan te doen want je bent een baby aan het maken. Dit onbedoelde advies zorgt voor veel onbewuste stress want je voelt je fit waarom moet je dan gaan rusten. Luister daarom goed naar je eigen lichaam en laat je extra motiveren door Timo Hans die over dit onderwerp een volledige podcast heeft gemaakt. Luister hem hier

Kun je niet zo goed de beslissing maken of je al fit genoeg bent om te gaan sporten ga dan altijd langs bij iemand die er wel verstand van heeft.

Wil je starten met sporten en wil je advies van ons, plan dan een mommyfit screening gesprek in. Als wij vinden dat je fit genoeg bent kun je bij ons starten met mommy-fit. Maar het kan ook zijn dat je daar te fit voor bent of juist niet. dan sturen we je door naar de professionals hieronder.

Welke mensen kunnen je helpen om te bepalen wanneer je weer mag gaan sporten na je bevalling.

Bekkenfysio: Heb je een zware bevalling gehad dan is het altijd aan te raden om bij een bekkenfysiotherapeut langs te gaan. Zij kunnen inwendig kijken of jouw bekkenbodem weer belastbaar is. Je kunt dit doen als je hechtingen dicht zijn.

Verwar een bekkenfysio niet met een bekkenbodemfysiotherapeut. Deze mensen zijn ook handig maar kunnen geen inwendig onderzoek doen. 

Osteopaat/chiropracticor: Na 6 weken is het ook handig om naar een chiropracticor te gaan. Een chiropracticor kan je wervels en bekken rechtzetten. Want na 9 maanden met een buik van 20 kilo rond te hebben gelopen hebben je spieren, wervels en gewrichten zich daar op aangepast. En nu je baby geboren is, zal je lichaam zichzelf weer rustig uitbalanceren. Maar dit proces kun je versnellen met een chiropracticor. Zie je na 3 sessies nog geen resultaat?

Boek dan een sessie bij een osteopaat. Een osteopaat is een soort chiropracticor die naast wervelsmanipulatie ook de fascia van de organen kan beinvloeden. Dit is superhandig omdat je baarmoeder ongeveer al je organen in je buik heeft verplaatst. Als een orgaan niet goed op zijn plek zit, functioneert deze minder en kan dit ook indirect invloed hebben op je bekkenbodem.

Welke experts werken wij mee samen?

Bekkenfysio in Nijmegen
Kinder Osteopaat/Osteopaat in Nijmegen
Chiropracticor in Nijmegen

 Heb je hulp nodig om na je bevalling weer te starten met sporten? Wij kunnen je helpen om weer sterker te worden, je te ontdoen van onnodige pijntjes en weer vol vertrouwen te gaan trampoline springen of hardlopen.