Rapid Eye Movement Sleep (REM), is een van de vier slaapstadia en is van cruciaal belang voor de gezondheid van de hersenen en emotionele veerkracht. De andere slaap stadia zijn licht en diepe slaap en wakker.

Slapen wordt vaak gezien als iets passiefs maar juist in de REM slaapt gaat je hersenactiviteit en bloeddruk omhoog. Per nacht heb je ongeveer 1 tot 1,5 uur REM slaap en deze wordt elke cyclus langer naarmate je langer slaapt.

Hoe verbeter je je REM slaap?

Over het algemeen zullen de meeste slaapinterventies de REM verbeteren omdat meer slaap = meer kans op REM. (Nou, warme douches of sauna’s voor het slapengaan zullen zeker niet helpen.). Met deze slaaptips moet je REM-slaap omhoog gaan.

1 – Supplementeer met magnesium

De neurotransmitter GABA reguleert de REM-slaap. En als je niet genoeg GABA hebt om levendige dromen op te roepen en die vervelende emoties te resetten, kan een magnesiumtekort de oorzaak zijn.

Neem 1 of 2 pillen magnesium 3 uur voor het slapen gaan of je kunt ook een magnesium bad nemen als je vaak last van kramp hebt. Lees meer over mineralen in deze blog

2 – Stoppen met blowen

Hoewel het gebruik van marihuana de diepe slaap kan bevorderen, is het ook bekend dat de REM slaap vermindert. Blow je af en toe dan is dat niet zo erg, als je vaker per week blowt dan droom je een stuk minder en verwerk je dus ook veel minder je emoties.

3 – Experimenteer met essentiële oliën

Essentiele oliën zoals lavendel-olie hebben een rustgevend effect op je parasympatische systeem en bevorderen indirect je REM slaap. Let op: sommige oliën maken je juist wakker.

4 – Zorg voor meer licht overdag, minder in de nacht

De meeste mensen komen te weinig buiten en zitten te lang achter een computer scherm. Om je REM slaapt te verbeteren is het aan te raden om gelijk als je wakker bent 40 minuten naar buiten te gaan (ook als is het bewolkt) en dan je zonnenstralen mee te pikken en 2 uur voor het slapen gaan geen tv/ipad/iphone meer aan te raken.

5 – Stop met koffie drinken na 10:00 uur

Je REM slaap zal je dankbaar zijn. Want uit onderzoek blijkt dat je gemiddelde slaaptijd met een uur wordt verkort als je koffie drinkt na 10 uur. Je lichaam heeft 12 uur nodig om je koffie af te breken dus als je om 22 uur wilt gaan slapen dan doe je er goed aan om geen bakje pleur meer te nemen of op decaf over te stappen.

6 – Slaap 8 uur

De meeste REM vindt plaats in de laatste paar uur slaap. Dus als je de voordelen van je REM slaap optimaal wilt gebruiken pak dan die 7-8 uur per nacht.