Tegenwoordig hebben steeds meer mensen een apple watch of een andere smart watch waarmee ze hun hartslag en gezondheid mee kunnen tracken. Een van de functies van de smartwatches is HRV, maar wat is dat precies, hoe kun je het verhogen en wat als je HRV laag is en je gaat sporten.

 

Wat is HRV

HRV staat voor Heart Rate Variability. Dit is de tijd tussen 2 hartslagen. Zie het figuur hieronder. HRV is een belangrijke marker van gezondheid. HRV reageert namelijk op stress of ziekte en zo krijg je snel inzicht in hoe je herstelvermogen is.

hrv, hartslag, health, gezondheid, vitaliteit, cardio, hart, bamboogym, nijmegen

 

Tip van Wouter

Is je HRV hoog dan heb je een goede vitaliteit, ben je herstelt voor een nieuwe workout en is het lichaam ontspannen (rest & digest)

Is je HRV laag dan heb je stress, ben je ziek of overtrained. (fight & flight)

HRV is uniek voor jou

een HRV van 80 is voor persoon 1 hoog, maar voor persoon 2 laag. Daarom is het goed om je HRV over langere tijd te meten. Welke factoren bepalen je HRV? De eerste 5 heb je geen invloed op.

– genetica
– leeftijd
– hormonale cyclus
– emotie
– ziekte

– slaap hygiene
– omgeving
– medicatie
– leefstijl

Slaap:
Je ciridiaanse cirkel speelt hier een belangrijke rol bij. Als je veel kunstmatig licht ziet in de avond of veel op je telefoon zit en weinig zonlicht ziet dan gaat je HRV omlaag. Ook het snachts wakker worden en te weinig slapen leidt tot een lagere HRV.

Omgeving:
Je kamertemperatuur en lucht kwaliteit bepalen ook of je HRV omhoog of omlaag gaat. een goede slaap temperatuur is 17 graden en ook als je in een omgeving woont waar minder fijnstof is gaat je HRV hoger zijn.

Medicatie:
Medicijnen maar ook cafeïne en het zusje van cafeïne theïne en alcohol hebben een negatieve effect op je HRV.

Leefstijl:
Sporten, voeding, stress management, meditatie, vochtinname hebben ook invloed op je HRV.

Wat is een goede HRV?

Een HRV zweeft tussen de 20 en 200 milliseconde. En kan dus fluctueren. Daarom is het goed om een tijd lang je HRV te meten en aan de hand van je HRV score kun je ook je intensiteit van sporten bepalen. Veel sporters sporten op hun hartslag maar kijken niet naar hun HRV. Daar willen we bij Bamboo Gym verandering in brengen.

BAMBOO GYM VS MORPHEUS

We gaan vanaf januari groepslessen geven en tijdens onze METCON les gaan we met een systeem werken dat je HRV scores meet en aan de hand daarvan je hartslag zones bepaalt die op dat moment voor jou goed zijn. Zo kun je dus nooit een blessures oplopen en train je dus altijd op jouw niveau.

Het systeem heet Morpheus en vanaf 8 januari gaan we het gebruiken in onze groepsles METCON.

 

Ps. Zondag 7 januari om 14:00 uur hebben we een officiële opening en dan kun je ook een kijkje nemen hoe de METCON les werkt.