80 procent van de mensen zal in zijn leven een periode van pijn in de rug ervaren. Dit is dus een veel voorkomend kwaaltje waar je niet onzeker over hoeft te zijn. Verschillende factoren kunnen de oorzaak zijn van de rugpijn. De meest voorkomende oorzaken zijn veel zittend werk doen of het ervaren van veel stress en slecht slapen. 

Door veel zittend werk te doen zullen bepaalde spieren in het lichaam lui worden, zoals de bilspier hamstring en buikspieren. Op het moment dat inzet van deze spieren wordt gevraagd gaat ons lichaam eerst de rug inzetten, omdat deze spier de hele dag gebruikt wordt tijdens het zitten in plaats van de spieren die bedoeld zijn voor de desbetreffende beweging. Kijk daarom of je met het trainen wat extra aandacht aan deze zwakke spieren kunt geven zodat ze sterker worden en je rug kunnen ontlasten. 

Verder zijn er natuurlijk tijdens het trainen ook nog andere aandachtspunten waar we rekening mee kunnen houden zodat we onze rug zo min mogelijk voelen. 

Een van de dingen die wij binnen Bamboo erg belangrijk vinden heeft te maken met de vraag, welke spier voel je? Op het moment dat je last krijgt van je onderrug bij een buikspieroefening gaat er iets niet goed. We gaan dus zoeken naar een oplossing zodat je wel je buikspieren gaat voelen en de rug ontlast wordt. 

Bij de plank oefening wordt vaak geroepen dat de plank zo recht mogelijk moet zijn en je billen in lijn moeten zijn met de rest van je lichaam, maar wat als ik dan niet mijn buikspieren kan aanzetten? Dan gooien we lekker die billen de lucht in! Het draait niet om de perfecte vorm maar om wat je voelt tijdens de oefening. Ga opzoek naar een vorm die voor jou WEL haalbaar is!

Bamboo gym, nijmegen, personal trainer, mommyfit, afvallen, vitaliteit, plank, buikspieren, lage rug klachten

Dit kunnen we natuurlijk ook toepassen bij andere oefeningen, bijvoorbeeld de deadlift. Ook hier hangt een imago omheen dat de rug zo recht mogelijk moet zijn, maar waarom niet met een kromme rug? We gaan de rug helemaal uitschakelen tijdens het uitvoeren van een dimmel deadlift. Hierbij kun je je rug niet inzetten en moet er wel kracht geleverd worden vanuit de hamstrings en billen.

Bamboo gym, nijmegen, vitaliteit, afvallen, lage rugklachten, strongfit, Trude, deadlift, dimmel lift

Wat ook een heel belangrijk aandachtspunt is tijdens het trainen en ontlasten van de rug is het aan kunnen zetten van de buikspieren en door kunnen blijven ademen. 

 

Begin voor het trainen met een buikspieroefening om de schuine buikspieren aan te zetten. Vervolgens begin je voor het uitvoeren van bijvoorbeeld een squat of deadlift met 3 keer goed inademen. Belangrijk hierbij is, is dat we spanning op de buik gaan opbouwen. Na 3 keer kun je starten met de oefening en probeer je de spanning op de buik te behouden. Lukt dit nog niet, ga je terug naar de buikspieroefeningen en ga je hier mee trainen.

 

Heb je hulp nodig met je lage rug klachten?