BLAAS EENS VOLLEDIG UIT.

We nemen gemiddeld 20.000 – 25.000 ademhalingen per dag … meestal korte, oppervlakkige ademhalingen op de borst. Dit is niet zo goed.

Bij Bamboo Gym leggen we de nadruk op de basis, we doen vooral dingen die simpel, makkelijk en super effectief zijn. Zodat alle fancy oefeningen later een stuk makkelijker gaan. 

Een van de dingen die echt veel impact heeft in een korte tijd is VOLLEDIG UITADEMEN.

3 problemen die je ontstaan als je niet goed kan uitademen. 

1. Je wordt gedwongen secundaire ademhalingsspieren te gebruiken. Dit zorgt voor chronische nek- en schouderspanning. Als je niet volledig uitademt, zal uw middenrif (de primaire ademhalingsspier) niet zo worden geplaatst dat lucht in je longen wordt gezogen. In plaats daarvan moet je lucht in je longen trekken met de secundaire ademhalingsspieren.

Je tilt je ribbenkast op om in te ademen, niet om hem uit te zetten. Onthoud, 20.000 ademhalingen / dag. Dat is veel werk voor spieren die niet zijn ontworpen als primaire ademhalingsspieren.

2. Je CORE kan niet goed werken. Wanneer je niet volledig uitademt, is je middenrif niet gepositioneerd om in de kernfunctie te integreren. Je zult constant worstelen met een ribflare en rugcompressie omdat je je kern niet onder druk kunt zetten. Je wordt gedwongen om een ​​spanningsstrategie te gebruiken in plaats van de optimale drukstrategie. Je hebt misschien een sterke kern, maar dit is wat we een lekke band syndroom noemen.

3. Je komt vast te zitten in je sympathische zenuwstelsel. Stress, angst, gespannen spieren, slaapproblemen, slechte spijsvertering … komt het je bekend voor?

Korte, oppervlakkige ademhalingen zullen uw sympathische zenuwstelsel activeren – het fight-flight-freeze systeem. Daarentegen creëert een langzame, volledige diafragmatische ademhaling een reactie van het parasympathische zenuwstelsel – rest and digest systeem. We willen balans tussen deze systemen.

Hier zijn enkele geweldige technieken op beginnersniveau.

1. Een verlengde uitademing.

2. Adem in voor een telling van 4, uit voor een telling van 8,

3. Adem in voor 4 tellen, houd 7 vast, adem uit voor 8 tellen.

4. Adem dubbel in door je neus en langdurig door je mond.

5. Adem helemaal uit en pauzeer 3 seconden.

Kies een techniek en haal dagelijks 10 keer volledig uitademen.

PRO TIP

Wees geduldig. Uitademen kost tijd … haast je niet.

Ik heb liever dat je 3 VOLLEDIGE uitademingen neemt versus 10 ademhalingen die dat niet zijn.

Deze discussie is gericht op de uitademing … maar mijn WERKELIJKE doel voor jou … is een inademing, op het punt van volledige uitademing. Eigenlijk start de echte Magic als je goed kan inademen….maar dat is onmogelijk om dat te bereiken als je niet volledig hebt uitgeademd.

 

Maak deze week wat tijd vrij voor een dagelijkse dosis uitademen.

Je toekomstige zelf zal je bedanken.

Een geweldige tijd om te oefenen is wanneer je je gestrest voelt.

Een nog betere tijd is vlak voor het slapengaan voor een diepere rusttoestand.

Succes,

-Wouter

p.s In de volgende blog gaan we verder in op uitademing met gevorderde techniek.